Varmepakning er blitt synonymt med fysioterapi de siste 10 årene. Dette er dårlig fysioterapi mener vi. Hva mener du?

Varme brukes flittig som behandlingstiltak

Er du en av de som har vært til fysikalsk behandling og fått en deilig varmepakning omkring nakke eller rygg? De deilige putene fylt med ris eller gele, fyller muskulaturen med varme og glede. Blodgjennomstrømningen øker i takt med at muskulære- og ikke minst leddproblemene forsvinner(?). Etter noen dager er du tilbake til behandling igjen, varmepakningen har fått tilbake gløden og du føler deg kanskje gradvis bedre, eller ikke? Ene alene på grunn av de fantastiske varmepakningene (?) Den grundige undersøkelsen du fikk av din fysioterapeut viste kanskje at du hadde en avklemming av nervene i nakken, bekkenproblemer, stiv skulder eller isjas i ryggen. Uansett diagnose – behandlingen var lik – varmepakning! Hvor mange behandlinger har du hatt til nå? Slik fungerer det enda ved flere institutter. Varmepakningen er en stor del av fysioterapien rundt omkring på ulike institutter.  Hvorfor?

Aktivitet varmer opp muskler og ledd

Under fysioterapiutdannelsen var «læren» om varmepakninger en time av i alt ca. 1800 timer med studier. Ganske fantastisk at varmepakningen har fått en slik sterk posisjon i behandlingssammenheng. Hva er det dette varme omslaget faktisk gjør, og hvordan har det seg at så mange pasienter faktisk blir behandlet med nettopp varme? De som kjenner til muskelfysiologi, er også kjent med at varme i muskulaturen skapes ved aktiv bevegelse, ved bruk av mitokondriene i muskelfibrene. Muskulaturen må brukes, aktivt! Det vil si at en varmepakning ikke klarer å varme opp muskulaturen godt nok, eller? Fakta: En varmepakning øker sirkulasjonen perifert i muskel og hud, altså i det ytterste muskellaget.

Bruk varmepakningen hjemme

Men hvordan har det seg da at varmepakningen brukes til behandling av så mange diagnoser og tilstander? Det som er helt sikkert er at varme gir avspenning, samtidig som mange klarer å slappe av på en god måte. Det er viktig, det er bra, og det skal man fortsette med. Varme kan skape en følelse av avspenning og velvære, det samme som en varm dusj, en times boblebad eller badstue. Alt dette er bra for kroppen. Du dusjer deg selv, du tar boblebad selv, du går i badstue selv. Hvorfor ikke legge på varmepakningen selv?

Du som pasient, kjøp deg en varmepakning på nærmeste apotek. Hiv den i mikrobølgeovnen og slapp av til TV2 nyhetene eller Greys Anatomy. Gratis selvbehandling og underholdning samtidig. Foruten å spare deg selv for masse tid, bidrar du til at de lange behandlingskøene minskes og samfunnet sparer millioner av kroner som ville havnet i lommene til helsepersonellet. Om du likevel skulle trenge hjelp til å legge på varmepakningen, kan du alltids gi 6 åringen i familien ukepenger for å hjelpe deg.

Fakta: En 6 åring klarer å legge på en varmepakning riktig.

Vi er opptatt av at enhver pasient får riktig behandling og riktig stilt diagnose. Det er de ulike behandlingsformene som gjør deg frisk, som hjelper deg. Ved å gi alle samme behandling (varmepakning), vil det være det samme som og bare lage sko i størrelse 38, noen vil alltids passe skoa.

Etter at du har lest dette innlegget, vil du kanskje ha noen spørsmål til din terapeut om du skulle treffe på en kjele med varmepakninger i det du «snubler» inn døra. Varmepakning er stort sett dårlig fysioterapi, så svaret på HVORFOR, er i de fleste tilfeller dovenhet!