Fysioterapi er en klinisk virksomhet som utøves av fagpersoner med offentlig autorisasjon.

Fysioterapeuters kunnskapsfelt er smerter, plager og funksjonsproblemer som får konsekvenser for bevegelsessystemet. Som grunnlag for vurdering og behandling gjennomgås pasientens sykehistorie, og fysioterapeuten foretar funksjonsundersøkelse. I funksjonsundersøkelsen kartlegger fysioterapeuten bevegelseskvaliteter, holdning, pust og autonome reaksjoner, samt undersøker spesifikke forhold ved hjelp av ulike metoder.


På denne måten, samt med andre teknikker, undersøker fysioterapeuten smerter og skadetilstander i muskel- og skjelettsystemet for å kunne stille diagnose og forstå årsakssammenhenger.

Målsettingen i behandlingen er å skape grunnlag for endringsprosesser som kan lindre og redusere smerte og lidelse, og opprettholde eller bedre funksjonsevnen. På Stoa Fysikalske Senter vektlegger vi manuelle behandlingsmetoder.

Trykk på de ulike temaene for å se hvordan vi behandler.

Hodepine kan forekomme i ulike varianter. Noen har smerter og trykk bak i nakken og hodet, mens andre kjenner det fremme i tinningen, pannen, bak øynene og i ansiktet. Det kan være ulik årsakssammenheng, og vi har god erfaring med de ulike hodepinene.
Mange føler hodepinen letter etter noen få behandlinger.
Bekkensmerter kommer ofte som en del av ryggplager, men kan også isolert sett komme direkte fra bekkenet. Det er derfor viktig å undersøke om bekken, rygg og eventuelt hofte har en skadesammenheng før vi starter behandlingen.
Hos gravide er det aller viktigste å ikke forverre bekkenplagene som allerede er oppstått, men å stabilisere dem til fødselen er funnet sted. Dette gjøres gjennom manuell behandling, samt lette øvelser.
Nakkesmerter og -stivhet er svært vanlig. I løpet av ett år kan mellom 30 og 50 prosent av den voksne befolkning regne med å få en eller annen form for smerter i nakken.
Nakkesmerter kan ha mange årsaker, og en grundig undersøkelse er essensielt for hensiktsmessig og effektiv behandling.
30 % av den voksne befolkningen opplever smerter i ryggen i løpet av sitt voksne liv. Ryggsmerter er derfor noe vi ser daglig på vår klinikk. Det er viktig er at det stilles en riktig diagnose ved første konsultasjon slik at vi får satt i gang best mulige tiltak så snart som mulig.

Ved undersøkelsen vurderer vi om smertene kommer fra ryggraden, mellomskivene(prolaps), nervene eller muskulaturen. Vi ser ofte en kombinasjon av de nevnte årsakene.

Nakken:
Har du smerter i nakken, strålinger / nummenhet ut i en eller begge armene? Kanskje dovner enkelte av fingrene vekk, armen føles slapp eller du har en stikkende og brennende smerte mellom skulderbladet i tillegg?
Har du noe av dette er sannsynligheten stor for at du har en prolaps i nakken. Vi behandler ukentlig personer med nakkeprolaps. Behandlingen foregår ofte med kombinasjon av strekking av nakken (virvlene), samt avspenning av muskulatur.

Ryggen:
Har du smerter i ryggen, strålinger / nummenhet ut i et eller begge beina? Kanskje kjenner du prikninger bak kneet og ut i tærne, beinet føles tungt og svakere enn det andre? Noen kan av og til føle at beinet svikter.
Ofte har man smerter i hoften og en eller begge rumpeballene, lysken eller bare som et smertebelte over korsryggen. I andre tilfeller har man ingen smerter i ryggen, men kun symptomer ut i beinet. Har du noe av dette er sannsynligheten stor for at du har en prolaps i ryggen.

Vi behandler ryggprolapser ukentlig, og har god effekt på behandlingen. Utifra symptomene og sykdomshistorien (hvordan prolapsen oppstod), vurderer vi nøye hvilke tiltak som anvendes. Av og til kan det være nok med en manipulasjon (knekk), mens det i andre tilfeller må gjøres andre teknikker for å påvirke prolapsen.

Mange har smerter i skulderen. Det kan gjøre vondt når de ligger på siden, når de skal løftene armene opp over 90 grader, når de skal løfte noe eller ved vanlig bruk og aktivitet.
En vanlig årsak er ofte trange forhold i skulderen, kalt «impingement». Det kan skyldes forkalkninger, slitasje eller stramme leddbånd i skulderen. Vi behandler ofte skuldre med strekking (mobilisering), øvelser og trykkbølge for fjerning av kalk. En ortoped på sykehuset vil gjerne skrape vekk kalk og lage større plass. Vi vil heller fjerne kalk med trykkbølge og strekke ut leddbåndene/muskulaturen uten operasjon.
Svimmelhet kan forekomme i flere varianter. Noen er svimle på grunn av stiv nakke, mens andre har det vi kaller krystallsyke (BPPV). Krystallsyke er mest vanlig hos eldre personer eller personer som har vært i ulykker, eller fått slag mot hodet. Krystallsyke kan behandles med spesifikke teknikker, og ofte er 3- 6 behandlinger nok for tilfredsstillende resultat.
Man kan få senebetennelser i hele kroppen. De mest vanlige er smerter i albuen (musearm, tennisalbue, golfalbue), skuldersmerter, achilles- og knesmerter. Vi behandler senebetennelser med trykkbølgebehandling. Ofte er 3-6 behandlinger nok for et godt resultat.
Det finnes flere årsaker til knesmerter. Mange får vondt i knærne etter løping, sykling, ski, håndball eller fotball. Ved utelukking av en traume/ulykke, er som regel årsaken en eller annen form for overbelastning og/eller instabiltiet. Man kan ha feil sko, svak muskulatur i hofte eller knær som igjen utløser smerter i knærne, eller gjort samme bevegelse (trening) over lengre tid uten tilstrekkelig hvile. Ofte brukte diagnoser er «Jumpers knee» (innsiden av kne), «Runners knee» (yttersiden av kneet) eller patellofemorale smerter (i /omkring kneet).
Behandling er ofte trykkbølger, nålbehandling, stabilitetstrening i ankel, kne, hofte/bekken og justering av sko/såler ved behov.
Vi er flere på klinikken med bakgrunn fra idrett. Vi er fast fysioterapeuter for flere lag og foreninger. Desto tidligere man oppsøker behandler etter oppstått skade, desto raskere er man tilbake til full aktivitet igjen. Vi kan idrett!