Fysioterapi er en klinisk virksomhet som utøves av fagpersoner med offentlig autorisasjon.
Fysioterapeuters kunnskapsfelt er smerter, plager og funksjonsproblemer som får konsekvenser for bevegelsessystemet. Som grunnlag for vurdering og behandling gjennomgås pasientens sykehistorie, og fysioterapeuten foretar funksjonsundersøkelse. I funksjonsundersøkelsen kartlegger fysioterapeuten bevegelseskvaliteter, holdning, pust og autonome reaksjoner, samt undersøker spesifikke forhold ved hjelp av ulike metoder.
På denne måten, samt med andre teknikker, undersøker fysioterapeuten smerter og skadetilstander i muskel- og skjelettsystemet for å kunne stille diagnose og forstå årsakssammenhenger.
Målsettingen i behandlingen er å skape grunnlag for endringsprosesser som kan lindre og redusere smerte og lidelse, og opprettholde eller bedre funksjonsevnen. På Stoa Fysikalske Senter vektlegger vi manuelle behandlingsmetoder.
Trykk på de ulike temaene for å se hvordan vi behandler.
Mange føler hodepinen letter etter noen få behandlinger.
Hos gravide er det aller viktigste å ikke forverre bekkenplagene som allerede er oppstått, men å stabilisere dem til fødselen er funnet sted. Dette gjøres gjennom manuell behandling, samt lette øvelser.
Nakkesmerter kan ha mange årsaker, og en grundig undersøkelse er essensielt for hensiktsmessig og effektiv behandling.
Ved undersøkelsen vurderer vi om smertene kommer fra ryggraden, mellomskivene(prolaps), nervene eller muskulaturen. Vi ser ofte en kombinasjon av de nevnte årsakene.
Nakken:
Har du smerter i nakken, strålinger / nummenhet ut i en eller begge armene? Kanskje dovner enkelte av fingrene vekk, armen føles slapp eller du har en stikkende og brennende smerte mellom skulderbladet i tillegg?
Har du noe av dette er sannsynligheten stor for at du har en prolaps i nakken. Vi behandler ukentlig personer med nakkeprolaps. Behandlingen foregår ofte med kombinasjon av strekking av nakken (virvlene), samt avspenning av muskulatur.
Ryggen:
Har du smerter i ryggen, strålinger / nummenhet ut i et eller begge beina? Kanskje kjenner du prikninger bak kneet og ut i tærne, beinet føles tungt og svakere enn det andre? Noen kan av og til føle at beinet svikter.
Ofte har man smerter i hoften og en eller begge rumpeballene, lysken eller bare som et smertebelte over korsryggen. I andre tilfeller har man ingen smerter i ryggen, men kun symptomer ut i beinet. Har du noe av dette er sannsynligheten stor for at du har en prolaps i ryggen.
Vi behandler ryggprolapser ukentlig, og har god effekt på behandlingen. Utifra symptomene og sykdomshistorien (hvordan prolapsen oppstod), vurderer vi nøye hvilke tiltak som anvendes. Av og til kan det være nok med en manipulasjon (knekk), mens det i andre tilfeller må gjøres andre teknikker for å påvirke prolapsen.
En vanlig årsak er ofte trange forhold i skulderen, kalt «impingement». Det kan skyldes forkalkninger, slitasje eller stramme leddbånd i skulderen. Vi behandler ofte skuldre med strekking (mobilisering), øvelser og trykkbølge for fjerning av kalk. En ortoped på sykehuset vil gjerne skrape vekk kalk og lage større plass. Vi vil heller fjerne kalk med trykkbølge og strekke ut leddbåndene/muskulaturen uten operasjon.
Behandling er ofte trykkbølger, nålbehandling, stabilitetstrening i ankel, kne, hofte/bekken og justering av sko/såler ved behov.